Duminica, 30 octombrie 2022, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop şi Mitropolit NIFON, , însoţit de un sobor de preoţi şi diaconi, a târnosit biserica Mănăstirii Viforâta, cu hramurile Sf. M. Mc. Gheorghe şi Naşterea Micii Domnului.
Sâmbătă, 23 aprilie 2016Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop şi Mitropolit NIFON, , însoţit de preoţi şi diaconi, a săvârşit Sfânta Liturghie, la Mănăstirea Viforâta, cu ocazia hramului, cu participarea oficialităţilor locale, a unor monahi şi monahii de la alte mănăstiri din Eparhie şi a numeroşi credincioşi.
În cuvântul său, Înaltpreasfinţia Sa a evocat personalitatea Sf. Mare Mucenic Gheorghe, purtătorul de biruinţă, exemplu de curaj mărturisitor şi viaţă sfântă, din primul mileniu creştin, ocrotitor a numeroase ţări şi instituţii, dar şi simbol al credinţei care biruie orice rău şi luminează întunericul neştiinţei. Sfântul Gheorghe, fiind tânăr mucenic, reprezintă un simbol al tinereţii duhovniceşti şi un model de curaj în apărarea credinţei în Hristos Domnul, Cel ce S-a jertfit mai întâi pentru noi toţi. De aceea, Sfântul Mare Mucenic Gheorghe întruchipează tinereţea, eroismul şi biruinţa creştină asupra răului.
Cu acest prilej, Înaltul Ierarh a săvârşit slujba de binecuvântare a noii trapeze a mănăstirii, după ce aceasta a fost reabilitată şi modernizată.
Joi, 23 aprilie 2015, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop şi Mitropolit NIFON, , însoţit de preoţi şi diaconi, în prezenţa obştii mănăstirii, dar şi a numeroşi credincioşi, a săvârşit Sfânta Liturghie, la Mănăstirea Viforâta, cu ocazia hramului acestei vetre de spiritualitate şi cultură din apropierea Municipiului Târgovişte.
În cuvântul Său, Înaltpreasfinţia Sa a evocat pe Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, personalitate a vieţii creştine de la începutul secolului al VI-lea, pildă de eroism şi mărturisire a dreptei credinţe în vremuri de restrişte. De asemenea, a amintit şi de faptul că a mărturisi adevărul evanghelic, prin viaţă şi fapte, chiar fără jertfirea supremă, reprezintă un act de mucenicie contemporană, un mijloc de misiune care dă credibilitate credinţei creştine.
Cu acest prilej, Înaltul Ierarh a hirotonit întru diacon pe Dumitru Cătălin Oncescu, pe seama Parohiei Pucheni, Protoieria Târgovişte Nord, şi pe Ionuţ Sorin Ciubuc, pe seama Parohiei Ulieşti, Protoieria Găeşti, ambii absolvenţi, licență și master, ai Facultăţii de Teologie şi Ştiinţele Educaţiei a Universităţii Valahia din Târgovişte.
Luni, 15 decembrie 2014, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop şi Mitropolit NIFON, alături de părinţi consilieri de la Centrul eparhial, stareți și monahii, a săvârşit slujba vecerniei, la Mânăstirea Viforâta, din apropierea Municipiului Târgovişte, în cadrul căreia a fost hirotesită şi instalată noua stareţă a mânăstirii, maica Macaria Mavrodin, absolventă a Facultăţii de Teologie şi Ştiinţele Educaţiei a Universităţii Valahia din Târgovişte, și a cursurilor de master în teologie în cadrul aceleiași instituții.
În cuvântul Său, Înaltpreasfinţia Sa a evocat pe Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, personalitate a vieţii creştine de la începutul secolului al VI-lea, pildă de eroism şi mărturisire a dreptei credinţe în vremuri de restrişte. De asemenea, a amintit şi de faptul că a mărturisi adevărul evanghelic, prin viaţă şi fapte, chiar fără jertfirea supremă, reprezintă un act de mucenicie contemporană, un mijloc de misiune care dă credibilitate credinţei creştine.
În cuvântul său de învăţătură, Înaltpreasfinţia Sa a evidenţiat rolul pastoral-misionar, spiritual şi cultural al monahismului pentru Biserica noastră Ortodoxă, precum şi responsabilitatea duhovnicească deosebită pe care stareţa o are pentru bunul mers al vieţii monahale din mânăstire. Înaltul ierarh a urat noii stareţe să conducă obştea, ce i-a fost încredinţată, cu înţelepciune și responsabilitate duhovnicească
Marţi, 23 decembrie 2014, la Centrul Eparhial, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop şi Mitropolit NIFON a primit cu colindul monahi şi monahii de la mânăstirile din Eparhie, cărora le-a oferit, cu generozitate, daruri, ca semn al bucuriei sărbătorii Naşterii Domnului.
Mulţumindu-le pentru darurile muzicale, Înaltpreasfinţia Sa a subliniat rolul misionar şi liturgic al colindelor, care împărtăşesc bucuria naşterii Mântuitorului nostru Iisus Hristos, sporind, în inimile ascultătorilor, lumina credinţei şi speranţa încrederii în bunătatea şi bunăvoinţa lui Dumnezeu.
Joi, 13 noiembrie 2014, la Penitenciarul Găești, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop și Mitropolit NIFON, a avut loc serbarea hramului capelei instituției. La eveniment au luat parte, conducerea instituției, persoane private de libertate, dar și preoți din Protoieria Găești, ori reprezentanți ai Mânăstirii Viforâta, cu care capela colaborează în diferite proiecte spiritual-culturale și social-filantropice.
Soborul de preoţi a oficiat, alături de preotul capelan al penitenciarului, Slujba Sfintei Liturghii, cântările de la strană fiind susţinute de către un grup de studenţi de la Facultatea de Teologie și Științele Educației a Universităţii Valahia din Târgovişte.
La finalul sfintei slujbe au fost împărţite daruri deţinuţilor din custodia penitenciarului.